Sigurnost igračaka

 

Igračke se kupuju u pouzdanim trgovinama i internetskim trgovinama.  Po pristupu problematici i informiranosti osoblja moći ćete razlikovati one pouzdane od nepouzdanih. Pouzdani paze da kod odabira dobavljača to budu upravo oni čija je proizvodnja standardizirana, da se odvija u registriranim pogonima, da udovoljava standardima kvalitete i upravljanja kvalitetom i da takav proizvod prati sva potrebna dokumentacija, a to je u prvom redu izjava o sukladnosti.

CE oznaka

Nikada ne kupujte igračke koje na sebi ili ambalaži nemaju CE oznaku! Ona predstavlja jamstvo proizvođača igračaka da je igračka proizvedena u skladu sa svim sigurnosnim pravilima (standardima) EU, koja su među najstrožima na svijetu. Proizvođač je dužan, uz posjedovanje Izjave o sukladnosti kojom dokazuje da je proizvod sukladan EU standardima (EN - europska norma), na vidljiv i neizbrisiv način na proizvodu ili ambalaži istaknuti oznaku "CE".

Dakle, označavanje proizvoda na opisani način je obveza  proizvođača, a trgovac mora brinuti o tome da na tržište stavi isključivo proizvod koji ima takvu oznaku i koji prati odgovarajuća dokumentacija.

Sigurnosna upozorenja

Proizvodi namijenjeni dječjoj igri podlježu nizu sigurnosnih pravila pa u skladu s time proizvodi moraju sadržavati, obzirom na karakteristike, niz sigurnosnih upozorenja.

1. Igračka nije prikladna za djecu mlađu od 36 mjeseci

"UPOZORENJE! Igračka nije prikladna za djecu mlađu od 36 mjeseci" ili "Igračka nije prikladna za djecu mlađu od 3 godine"  je upozorenje da neka igračka zbog svog sadržaja, oblika i namjene nije primjerena djeci naznačene dobi i da za njih može biti opasna.

 

2. Igračke za slobodnu aktivnost i uporabu u domu

"UPOZORENJE! Samo za uporabu u domu" je upozorenje za igračke namijenjene samo za uporabu u domu i kod kojih tijekom izvođenja aktivnosti potporna struktura ostaje nepomična. Igračka za slobodne aktivnosti podlježe pravilima o potrebi redovitih pregleda i održavanja kako bi bila sigurna. Iste prati i upozorenje da prijeti opasnost od prevrtanja, pada i ozljeđivanja. To su igračke namijenjene za aktivnosti kao što su: skakanje, klizanje, penjanje, njihanje, ljuljanje, vrtnja, puzanje ili kombinacija tih aktivnsoti.

3. Igračke za djecu - romobili, bicikli, koturaljke, klizaljke, role, skateboardovi

Ove igračke prate upozorenja:

"UPOZORENJE! Nositi zaštitnu opremu, ne koristiti u prometu" - preporuča se korištenje zaštitne opreme kao npr. štitnika, kacige i dr. kao i korištenje s povećanim oprezom zabog mogućnosti ozljeđivanja.

"UPOZORENJE! Potrebno je koristiti zaštitnu opremu. Ne koristiti u prometu. Max. 20 kg" - neophodno je korištenje zaštitne opreme, a ograničenje je za max. težinu djeteta korisnika.

"UPOZORENJE! Neka ne koriste djeca starija od 36 mjeseci" - to je razlog zbog niske izdržljivosti igračke.

4. Funkcionalne igračke

To su igračke koje djeluju i koriste se na isti način kao i proizvod, uređaj ili naprava namijenjena odraslima, a koja može biti smanjeni model takvog proizvoda, uređaja ili naprave. Obavezno je slijedeće upozorenje: "UPOZORENJE! Koristiti samo pod izravnim nadzorom odraslih".

5. Imitacije zaštitnih maski i kaciga

"UPOZORENJE! Ova igračka ne pruža zaštitu" - to je upozorenje na igračkama - zaštitnim maskama i kacigama koje ne pružaju nikakvu zaštitu djeci, a svojevrsna su imitacija proizvoda namijenjenih odraslima.

6. Igračke za vodu

To su igračke za igru u plitkopj vodi koju dijete može nositi ili se na nju oslanjati. Sadržaj upozorenja - "UPOZORENJE! Koristiti samo u vodi na dubini primjerenoj za dijete. Upotreba pod nadzorom odrasle osobe".

7. Kemijske igračke

Radi se o igračkama  namijenjenim za neposredno rukovanje kemijskim tvarima (ili smjesama) i koje se koriste na primjereni način za određenu dob te pod nadzorom odrasle osobe. To su npr. kompleti za kemiju, minijaturne radionice za keramiku ili slične igračke kod kojih može (i ne mora) doći do kemijske reaklcije. "UPOZORENJE! Ova igračka nije prikladna za djecu mlađu od ..* godina. Koristiti samo pod nadzorom odraslih". 

8. Igračke za uporabu uz vodu, na vodi i u vodi

To su igračke na napuhavanje ili proizvodi od pjene, bazeni sa zidovima na napuhavanje i dr. Bazeni za igranje su bazeni s dubionom vode do 400 mm ili manje. "UPOZORENJE! Nikad dijete ne ostavljajte bez nadzora - opasnost utapanja. Djeca se mogu utopiti u jako maloj količini vode. Ispraznite bazen kada nije u uporabi. Ne postavljajte bazen na beton, asfalt ili drugu tvrdu površinu".

9. Proizvodi za uporabu uz vodu, u vodi i na vodi

Rukavice - "UPOZORENJE! Ne pruža zaštitu od utapanja. Uvijek u cijelosti napuhati sve zračne komore. Koristiti isključivo pod stalnim nadzorom odrasle osobe. Koristiti isključivo na nadlakticama".

Prsluci za plivanje namijenjeni učenju plivanja - "UPOZORENJE! Ne pruža zaštitu od utapanja. Uvijek u cijelosti napuhati sve zračne komore. Koristiti samo pod stalnim nadzorom odrasle osobe".

Veći kolutovi ili jastuci za plivanje namijenjeni učenju plivanja - "UPOZORENJE! Ne pruža zaštitu od utapanja. Uvijek u cijelosti napuhati sve zračne komore. Koristiti samo pod stalnim nadzorom odrasle osobe".

Plutajuća sjedala za učenje plivanja (do 36 mjeseci starosti odnosno, do 18 kg težine) - "UPOZORENJE! Opasnost od prevrtanja. Ne pruža zaštitu od utapanja. Uvijek u cijelosti napuhati sve zračne komore. Koristiti samo pod stalnim nadzorom  odrasle osobe u neposrednom dohvatu plutajućeg sjedala. Uporaba NIJE dozvoljena: za korisnika čiji su starost ili težina ispod ili iznad označene kategorije, u dubini u kojoj dijete može stajati, u valovima koji se lome te u kadama za kupanje". 

Veći plutajući jastuci (dob korisnika od 3 godine na više, duljina 1,2 m) - "UPOZORENJE! Ne štiti od utapanja. Samo za plivače". 

Velika pomagala na napuhavanje u obliku životinja ili drugih oblika na kojima korisnik sjedi ili se kreće (dob korisnika od 3 godine na više, duljina 1,2 m) - "UPOZORENJE! Ne štiti od utapanja. Samo za plivače".

Veći plutajući kolutovi za slobodno vrijeme (dob korisnika od 3 kodine na više, duljina 1,2 m) - "UPOZORENJE" Ne štiti od utapanja. Samo za plivače".

Plutajuća sjedala za učenje plivanja (dob korisnika od 3 godine na više, duljina 1,2 m) - "UPOZORENJE! Ne štiti od utapanja. Samo za plivače".

Tube (dob korisnika od 6 godina na više) - "UPOZORENJE! Ne štiti od utapanja. Samo za plivače.

Plutajuće cerade - "UPOZORENJE! Ne štiti od utapanja. Samo za plivače". 

Čamac duljine od 1,2 do 2,5 m - "UPOZORENJE! Ne štiti od utapanja. Samo za plivače".

10. Igračke u hrani

One su u hrani ili su pomiješane s hranom - "UPOZORENJE! U hrani s enalazi igračka. Preporučuje se nadzor odraslih".

11. Igračke koje se vješaju iznad kolijevke, dječljeg krevetića ili dječljih kolica

Na igračkama koje se pomoću vrpci, laštika, uzica ili traka vješaju preko dječjeg krevetića, kolijevke ili dječjih kolica stavlja se upozorenje. "UPOZORENJE" kako bi se spriječile moguće ozljede (uzrokovane zaplitanjem djeteta) potrebno je ukloniti ovu igračku kada se dijete počne oslanjati na ruke i koljena u puzećem položaju".

12. Pakiranje mirisa u mirisnim pločama za igru, kozmetičkim setovima i okusnim igrama

"Mirisna ploča" predstavlja igračku koja će pomoći djetetu da razlikuje mirise. "Kozmetički set" označava igračku kojoj je svrha poučiti i pomoći djetetu u izradi proizvoda, kao što su mirisi, sapuni, kreme... "Ploča za kušanje"  je igračka čija je svrha pomoći djetetu da nauči izrađivati slastice (ili jela) za koje je potrebno koristiti prehrambene sastojke - "UPOZORENJE!  Sadrži mirise koji mogu izazvati alergiju".

Natrag na novosti