Vjerojatno se sjećate svoje igre iz djetinjstva. Možda niste imali mogućnosti igrati se na dobrim konstrukcijama pa ste se verali po svemu i svačemu, ali to je bila igra. To se pamti!

 

Penjalice i ljuljačke imaju magnetski utjecaj na djecu. Kako se samo male bebe vesele i smiju dok ih ljuljamo! Ili spuštanje niz tobogan – nikada nije dosta! Starija djeca se natječu jedni protiv drugih koji je od njih brži u savladavanju različitih igara.

 

Ukoliko imate dvojbi prije nabavke dječjeg igrališta (ljuljačke, penjalice, tornja i dr.), željeli bismo vam pomoći s barem jednim od sljedećih razloga zbog kojih bi trebali u svom dvorištu instalirati dječje igralište:

 

1.      Igra na otvorenom djecu čini pametnijom

 

Vježbanje i igra je odlična, osobito nakon provedenog dana u školi. Od djece se traži da gotovo cijeli dan mirno sjede i da budu skoncentrirana. Znanstveno je dokazano da je igra na otvorenom važan čimbenik mentalnog zdravlja te da djeca koja se više igraju vani postižu bolje rezultate u pismenosti, računanju, kritičkom razmišljanju i pažnji (slušanju).

 

2.      Važan je utjecaj igre na zdravlje

 

Aktivna igra, osobito oko dobro osmišljenih dječjih igrališta, poboljšava koordinaciju, ravnotežu i agilnost. Djeca se penju i skaču prilikom čega nauče procjenjivati situaciju (gdje će i kako doskočiti, da li je to sigurno i sl.). Penjanje prisiljava djecu da budu aktivna i pokretna što rezultira u povećanju snage mišića i izdržljivosti. Nedostatak vježbe dovodi do krutosti, češćih padova, nesigurnosti i slabijih rezultata u školi.

 

 

3.      Dugoročni značaj za razvoj djeteta

 

Dugoročno, igra utječe na bolje zdravlje. Istraživanja su pokazala da su djeca koja se dovoljno kreću manje izložena riziku od bolesti, poput bolesti srca i krvožilnog sustava, dijabetesa i osteoporoze u dugoročnom razdoblju. Neka su istraživanja pokazala da je kod jednog od troje djece zabilježen nedostatak vitamina D, što može uzrokovati slabljenje koštanog sustava i imunološkog sustava. Igra na otvorenom, uz dosta sunca, smanjiti će opisane rizike.

 

4.      Igrom se razvijaju društvene vještine

 

Svi – prijatelji iz škole i prijatelji iz susjedstva, rado će doći na igru pa će vaše dijete s njima dijeliti prostor i sprave za igru. Tako uče biti i djelovati zajedno dok stvaraju svoje igre i pravila u kojima se moraju međusobno natjecati. Pobjeđujući ili gubeći u igri razvijaju samopouzdanje, emocionalne vještine i uče kako podnijeti „poraz“ ili kako se ponašati u „pobjedi“.

 

5.      Igra potiče prirodnu maštu

 

Igrajući se na nekoj konstrukciji djeca nauče biti kreativna te razvijaju maštu. Na nekom tornju, modulu (npr. gusarski brod) stvarnost nestaje u trenu i pretvara se u avanturu u dvorcu ili na gusarskom brodu.

 

6.      Atraktivna alternativa kompjutoru i TV ekranu

 

TV i kompjutor sigurno su donijeli velike prednosti. No, liječnici već duže upozoravaju da je prekomjerno gledanje u monitor štetno za dječje oči.

 

7.      Utjecaj na san

 

Nakon dana ispunjenog fizičkom aktivnošću (penjanje, skakanje, spuštanje, trčanje, smijeh itd.) djeca će spavati bolje! U to nema sumnje.

 

8.      Vrijeme za vas

 

Dok su djeca zabavljena igrom imati ćete vremena obaviti mnogo stvari u kući ili oko kuće, a istovremeno ćete stići imati nadzor nad njima.

 

9.      Nema nereda u kući

 

Dok su djeca vani – ne prave nered po kući. A mogu i jesti vani. Koga briga ako su rasipali mrvice…

 

10.  Veliki izbor

 

Ponuda Gra-me je široka,  što vam omogućuje da potrebe za igrom vašeg djeteta uskladite s vašim financijskim mogućnostima, prostorom kojim raspolažete te svojim idejama. Mnogo toga je za izabrati. Možete izabrati osnovni model ili takav model nadograditi, odmah ili kasnije. Možete izabrati model za veliki vrt ili za sasvim mali.

 

11.  Zato što je zabavno

 

Mnogo je razloga za nabavku dječjeg igrališta, no najvažniji je razlog naravno da je dječja igra zabavna. U bilo kojoj dobi, vaše dijete će se dobro zabaviti.

Natrag na novosti