Karakteristike drvenih dijelova

 

Prije kupnje drvenog proizvoda trebate biti svjesni svojstva drva.

Dječja igrališta imaju drvene elemente koji su konstruktivni element jedinstvenog proizvoda. Proizvodi od drva ili pojedini dijelovi nekih proizvoda su proizvedeni isključivo od prirodnog drva.

Drvo je prirodni materijal koji karakteriziraju određena svojstva te je ono podložno različitim utjecajima koji su izvan odgovornosti proizvođača i prodavatelja. Zbog tih pojava sigurno nije kupljen proizvod niže kvalitete, ili proizvod s manama ili proizvod koji nije siguran.

Nekoliko tipičnih pojava koje karakteriziraju drvo kao prirodan proizvod

Razlika u boji: svako drvo ima različitu boju, oblik, veličinu... Niti jedno stablo nije identično. Zbog toga su razlike u boji logične i normalne. Te razlike mogu nastati i tijekom obrade. No, tijekom vremena, pod utjecajem sunčeve svjetlosti, te će razlike nestati. Tijekom vremena drvo postaje sivo. Ta se "boja" može ukloniti brušenjem brusnim papirom te bojenjem.

Kaplje smola: tijekom skladištenja u drvu započinje proces koji se manifestira kroz pojavu kapljica smole. To je prirodan proces. Smola se može, ukoliko se to želi, ukloniti terpentinom.

Pojavljuju se gljivice i plava boja: osobito ljeti, tijekom toplog vrmena, može se pojaviti plava "presvlaka" na površini drva, koja se člini  i kao trulež. Ovo ne utječe na kvalitetu proizvoda i njegovu čvrstoću te se lako može ukloniti ispiranjem vodom. Gljivice će ionako s vremenom nestati.

Tvorba soli na impregniranom drvetu: drvo koje se impregnira pod visokim tlakom sadrži sol. Ako se drvo ne impregnira biti će izloženo napadima štetnika (gljivice i insekti). Tu i tamo mogu se primijetiti sive ili bijele točke ili nešto veće mrlje. Radi se o pojavi smole u boji tih soli. Ovo ne utječe na stanje i kvalitetu drveta. Nakon nekog vrmena ova će pojava nestati.

Pukotine i raspukline, godovi, čvorovi, izvitoperenost: u procesu sušenja ili tijeklom sušnog razdoblja, pod utjecajem vlage i djelovanjem sunčeve svjetlosti, u drvu mogu nastati pukotine i raspukline ili se ono može dijelom izvitoperiti, a što je posljedica nejednake strukture drva, osobito okruglog. Ovisno o vremenskim (klimatskim) utjecajima (kiša, suho vrijeme, sunce, sjena...) drvo može puknuti u većoj ili manjoj mjeri. Godovi su posljedica ("oznaka") rasta drva i normalna su pojava. Čvorovi nastaju na mjestu izrastanja grana (koje su odstranjene), što je također normalna pojava. 

 

 

Opisana puknuća odnosno raspukline u skladu su s normom DIN 4074 (EN 338; HRN). Izvitoperenost također može biti posljedica opisanog djelovanja. Sve te pojave normalne su za drvo kao prirodni materijal.

Svim se kupcima preporuča da drvo zaštite i redovito ga održavaju sukladno uputama i njegovoj prirodi.

 

Save

Save

Save

Save

Natrag na novosti