Svojstva drva

 

Izjava o svojstvima drva

 

Pri kupnji drvenih proizvoda (ili proizvoda od drva) treba biti svjestan svojstva drva. Na što bi trebalo obratiti pozornost, što je normalno, a što nije? Neke „stvari“ koje se s vremenom pojavljuju na drvenim proizvodima jednostavno su tipične za tu sirovinu i zbog toga sigurno nije kupljen proizvod niže kvalitete ili s manama.

Razlika u boji (promjena boje) – Drvo je prirodan proizvod. Svako drvo ima drugačiju boju, oblik i veličinu. Ni jedno stablo nije identično. Zbog toga su razlike u boji logične. Te razlike mogu nastati i tijekom obrade. Konzervativni zahvati također mogu utjecati na razliku u boji. No, tijekom vremena, pod utjecajem sunčeve svjetlosti, te će razlike nestati. Tijekom vremena drvo postaje sivo. Prijedlog: ta se „boja“ može ukloniti brušenjem brusnim papirom te bojenjem.

Promjene u dimenzijama (širenje i skupljanje) - Promjene u vlažnosti okoline utječu na lagano širenje i skupljanje drva. Kad je zrak vlažniji drvo se širi, a kada je zrak suši - drvo se skuplja. Ovo je prirodno svojstvo borovine te to ne utječle na kvalitetu i struklturu drva. To je razlog zbog čega isporučeno drvo nema već izbušene rupe. Promjene u dimenzijama: po dužini 1,5%, po širini 6%, po debljini 6%. Prijedlog: raspakirajte drvo i ostavite ga 2 dana da se "aklimatizira".

Kaplje smola – To je također prirodno svojstvo borovine. Tijekom skladištenja u drvu započinje proces koji se manifestira kroz pojavu kapljica smole. To je prirodni proces. Prijedlog: smola se može, ukoliko se to želi, ukloniti četkom ili terpentinom.

Bijelo-zelene točke - Konzervativno tlačni tretman drva uglavnom se sastoji od soli. To štiti drvo od neželjenih procesa - truljenja, napada insekata, plijesni i gljivica. Ove soli mogu ponekad formirati kristale na površini drva, vidljive kao bijelo-zelene (plavkaste) mrlje. Ove su mrlje potpuno bezopasne i ne utječu na kvalitetu ili strukturu drva. Kiša i sunčeva svjetlost utjecati će na nestanak mrlji odnosno, njihovu apsorpciju. Prijedlog: možete ih ukloniti četkom.

Bijele mrlje - U nekom slučajevima, vlažnost i temperaturne promjene tijekom tlačnog tretmana uzrokuju pojavu mrlji (površinska plijesan). To je potpuno bezopasna pojava i ne utječe na kvalitetu i strukturu drva. Prijedlog: plijesan se može ukloniti krpom.

Male rupe - Mali insekti mogu načiniti male rupe i prije nego se drovo podvrgne postupku impregnacije. Obradom se uklanjaju kukci tako da nakon tog postupka oni ne mogu više činiti štetu na drvu. Male rupe ne utječu na kvalitetu i strukturu drva.

Pukotine i raspukline, izvitoperenost, godovi, čvorovi – I to je prirodno svojstvo borovine. U procesu sušenja ili tijekom sušnog razdoblja, mogu nastati pukotine i raspukline, a što je posljedica nejednake strukture drva, osobito okruglog. Ovisno o vremenskim (klimatskim) utjecajima (kiša, suho vrijeme, sunce, sjena…) drvo može puknuti u većoj ili manjoj mjeri. Godovi nastaju rastom drveta i normalna su pojava dok se čvorovi javljaju na mjestu gdje su iz stabla izrasle grane, što je također normalna pojava u strukturi drva.  Ta puknuća odnosno raspukline u skladu su s normom DIN 4074.*

 ____________

* EN 338:2009 (klasifikacija za elemente konstrukcija); HRN EN 338:2010; U.D0.001 sustav za klasifikaciju drva u RH – to je preuzeta norma DIN 4074-1 za vizualna svojstva i DIN 4074-2 za klase drva

 

POSTUPANJE S DRVOM NAKON KUPNJE – Drvo će s vremenom potamniti (posiviti) što ne utječe na kvalitetu i strukturu drva. Preporuča se drvo prije ili poslije montaže zaštititi temeljnim premazom te konačnim premazom u potrebnom broju slojeva prema preporuci proizvođača boje. Isto je neophodno učiniti svake godine, osobito u slučaju korištenja boje na bazi vode!

 

NARUDŽBOM - KUPNJOM PROIZVODA KUPAC JE UPOZNAT SA OVOM IZJAVOM I PRIHVAĆA JE. S OBZIROM DA JE IZJAVA O SVOJSTVU DRVA I OBVEZI KUPCA DA JE PRIJE KUPNJE OBAVEZNO PROČITA ISTAKNUTA NA VIDLJIVOM MJESTU, EVENTUALNI PROPUST KUPCA DA TO UČINI NIJE OPRAVDAVAJUĆA OKOLNOST I MOŽE SE PRIPISATI NEMARU I GRUBOJ NEPAŽNJI!